Schaatsen voor Water

Elke jaar organiseert Plan Nederland de landelijke scholierenactie 'Schaatsen voor Water'. Een fantastische actie waarbij duizenden leerlingen uit het hele land zich inspannen voor leeftijdsgenoten in Afrika. In de aanloop naar de actie leren de kinderen over waterproblematiek, wereldwijd en in Afrika. Iedere klas krijgt actie materiaal, zoals stempelkaarten en bedankkaartjes.

Zoveel mogelijk rondjes schaatsen, daar gaat het om! Rondjes die gesponsord worden door ouders, opa's en oma's, tantes, buren en iedereen die maar wil!

Het doel? Geld bij elkaar brengen voor een grootschalig project van Plan voor veilig drinkwater en betere hygiëne op scholen in het noordwesten van Ethiopië.

Famiya (9 jaar). Sinds kort is er water op school. “Het is zo ontzettend ver om water te halen bij de rivier. Het kost uren en het is erg zwaar om het op je rug te dragen. Gelukkig hoeven we geen water meer mee naar school te nemen.”

 

Veilig water

Water om te drinken, mee te wassen, te kunnen oogsten ... In Nederland is dat gewoon; in veel Afrikaanse landen een grote luxe. Dagelijks sterven wereldwijd bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor de meisjes betekent waterschaarste dag in dag uit uren lopen, vaak onder gevaarlijke omstandigheden, om water te halen uit verafgelegen waterbronnen en geen tijd voor school. Kinderen in ontwikkelingslanden zijn vaak ziek door vervuild water en slechte hygiëne – jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen.

 

Schoon drinkwater voor Ethiopië

Ethiopië is een van de armste landen van Afrika. Het wordt al jaren getroffen door extreme droogte. Op veel scholen in ontbreken wc’ s, kranen en is de hygiëne slecht. Ook weet men meestal niet dat het belangrijk is om regelmatig je handen te wassen zodat je niet ziek wordt. Met de opbrengst van Schaatsen voor Water gaat Plan dat verbeteren door:

Yealle (12 jaar) kan door Plan nu naar een wc. “We gingen eerst buiten naar de wc in de bosjes. Maar ’s nachts is dat erg eng door de slangen. Gelukkig kan ik nu naar een echte wc en hoef ik niet meer bang te zijn.”

 

Als jouw school meedoet met Schaatsen voor Water, helpt Plan jou en je leerkracht. Alle voordelen op een rij:

Dibisa van 12 jaar zit in de zesde klas. Voordat er een waterpunt op school was, was ze vaak afwezig van school. Ze stond elke dag vroeg op om kilometers te lopen naar het dichtstbijzijnde waterpunt en daar uren te wachten. Vaak vergeefs. Maar nu is ze blij want ze hoeft geen school meer te missen door het nieuwe waterpunt.